Onthullende feiten over de Nederlandse muziekindustrie

Gaat het goed of juist niet goed met de Nederlandse muziekindustrie? Hier kunnen meningen natuurlijk over verschillen, maar de laatste tijd is er in de media veel aandacht besteed aan deze vraag. Misschien heb je wel artikelen gelezen over het salaris van muzikanten? Sinds de bezuinigingen van 2012 zijn er veel banen in de muziekindustrie verloren gegaan en zijn meer mensen als zelfstandige gaan werken. Helaas heeft dit vaak als gevolg dat een grote hoeveelheid muzikanten meer werkt voor een kleiner salaris. Door de bezuinigingen en veranderingen in de subsidieregelingen is het een stuk lastiger geworden om rond te komen als muzikant.

Kennis is macht

De ontwikkelingen in de Nederlandse muziekindustrie hebben tijdens de afgelopen jaren een grote verandering doorgemaakt, vooral vanaf 2009 tot en met nu. Het is belangrijk om als muziekliefhebber op de hoogte te zijn van deze ontwikkelingen, want als je weet hoe het huidige systeem werkt, kun je ook ontdekken hoe jij je voordeel hieruit kunt halen. Met de juiste kennis kun je ook de juiste stappen nemen. Knowledge is power, kennis is macht!

Hoe het allemaal begon; de economische crisis

Tijdens de economische crisis in 2013 is er vanuit de regering zo’n 200 miljoen euro bezuinigd op de kunst- & cultuursector. Dit had drastische gevolgen voor de muziekindustrie in Nederland. Vanaf dit moment veranderde er van alles voor muzikanten: zo’n 20.000 banen gingen verloren, muzikanten werkten opeens 11% meer terwijl het gemiddelde inkomen daalde naar slechts 17.500 euro per jaar. Veel muzikanten zijn hierdoor afhankelijk van het inkomen van hun partner of moeten een baantje ernaast nemen om rond te kunnen komen. Als je meer hierover wilt lezen, bekijk dan ook eens het artikel in de Volkskrant en het artikel op nu.nl.

“Muzikanten zijn nu eenmaal creatieve artiesten en talentvolle mensen, die misschien de zakelijke en praktische kennis en ervaring nog missen.”

Muziekondernemen is de toekomst

De ontwikkelingen van de laatste jaren hebben gelukkig niet alleen maar negatieve gevolgen gehad. Sinds de bezuinigingen in 2013 zijn er veel banen in de muziekindustrie verloren gegaan, maar hierdoor besloten veel muzikanten om als zelfstandige te gaan werken. Sindsdien zijn er meer dan 100.000 mensen als zelfstandige aan de slag gegaan in de muziekindustrie. Het is echter niet zo gemakkelijk om als beginnende ondernemer in de overvolle markt van de muziekindustrie te stappen. Muzikanten zijn nu eenmaal creatieve artiesten en talentvolle mensen, die misschien de zakelijke en praktische kennis en ervaring nog missen.

Daarom willen wij jou graag helpen! We willen jou als muzikant of als muziekliefhebber zoveel mogelijk ondersteunen om je draai te vinden in de wereld van het ondernemerschap.

Hoe kun je geld verdienen in de muziekindustrie?

Ook al gaat het de afgelopen jaren niet zo goed met de muzikanten van Nederland, er is ook goed nieuws! Niet zo lang geleden is gebleken dat de omzet in de muziekindustrie juist met 10% is gestegen. Dit blijkt uit een onderzoek van de NVPI, een branchevereniging van de entertainment industrie die ook de belangen behartigt van mensen uit de muziekwereld. Dit is een interessante ontwikkeling, want de afgelopen 25 jaar is het nog niet voorgekomen dat de omzet in de muziekindustrie is gestegen.

Hoe kan het dan slecht gaan met de muziekindustrie, zou je denken? En waar komt deze omzet dan vandaan? De omzet komt vooral uit het streamen van muziek. Ook al blijven cd’s en Vinyl nog wel heel erg belangrijk, streaming wordt steeds populairder. Terwijl het aantal downloads van muziek is gedaald, is het aantal streams juist gestegen. Met downloaden neem je het volledige bestand van het internet over, terwijl je met streaming alleen tijdelijk de muziek online beluistert. Voorbeelden van deze websites zijn Spotify en iTunes. Het streamen van muziek brengt echter nog weinig geld in het laatje voor de individuele muzikant. Die haalt zijn opbrengst toch vaak uit het geven van live optredens.

Wees goed voorbereid!

Vorig jaar, in 2015, heeft de regering 2 miljoen euro bijgedragen aan de kunst- & cultuursector van Nederland, maar Minister Jet Bussemaker gelooft dat dit lang niet genoeg is om in alles te kunnen voorzien. Subsidies kunnen worden aangevraagd als je als muzikant kunt laten zien dat jij een goede onderneming bent begonnen. De aanvragen worden beoordeeld op goed opdrachtgeverschap en werkgeverschap. Je kunt bijvoorbeeld denken aan registratie bij de Kamer van Koophandel, het aanvragen van een VAR-verklaring of het downloaden van bepaalde contracten die zijn gericht op artiesten. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn.

Musicly helpt je graag op weg

Het team van Musicly stimuleert zelfstandig ondernemerschap en helpt jou graag op weg! We zullen je zoveel mogelijk informatie geven over het ondernemerschap via onze blogs. We zullen evenementen, borrels, trainingen en workshops organiseren zodat je netwerken kunt opbouwen en hopelijk ook snel goed betaald werk mag vinden! Kun jij aan de bak komen als muzikant en hiervan rondkomen? Wil jij je eigen bedrijf starten? Weet jij niet wat daar allemaal bij komt kijken? Of ben je op zoek naar andere muziekondernemers om inspiratie op te doen of om mee samen te werken? Schrijf je dan in voor de mailing van Musicly!

Sarah Mulders

Blogger

Sarah is een creatieve duizendpoot. Ze speelt klassieke piano vanaf haar 8ste, zingt en schrijft haar eigen nummers op gitaar, heeft sinds 2015 haar eigen auteursbedrijf opgericht en onlangs heeft ze ook haar eerste boek uitgebracht. Na bijna 10 jaar reizen en werken als duiklerares op verschillende tropische oorden, heeft ze nu besloten zich in te zetten voor Musicly. Ze kan eindelijk haar passie voor muziek en schrijven combineren, maar nog belangrijker: anderen hiermee helpen!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>