Crowdfunding; welk platform moet ik kiezen?

Het starten van een crowdfunding begint bij de keuze van het geschikte platform. Een crowdfundingplatform is een website waar makers hun crowdfundingprojecten op presenteren en via deze weg donaties ophalen. Een groot voordeel aan het crowdfunden op een platform is dat er eenvoudig via de website gedoneerd kan worden. Daarnaast krijg je begeleiding bij de opzet van je campagne en verschijnt je pagina in een mooi format. Bovendien is je project makkelijk vindbaar voor potentiële donateurs.
Er zijn talloze crowdfundingplatforms waar je een crowdfundingcampagne op kunt starten. Het kiezen van het juiste platform hangt af van de inhoud van je project, maar ook de manier waarop je het doelbedrag wilt ophalen en waar je het beste jouw potentiële publiek kunt bereiken. In dit artikel leggen we uit wat de grootste verschillen tussen platforms zijn, dus waar je bij je keuze goed op moet letten.

Wat zijn de grootste verschillen tussen crowdfundingplatforms?

Taal

Er bestaan veel internationale, maar ook Nederlands platforms. Een bekend internationaal platform voor creative projecten is bijvoorbeeld Kickstarter. In Nederland is Voordekunst het grootste platform voor kunst, cultuur en creatie. Hier plaatsen bijvoorbeeld veel bands en orkesten hun projecten online. Om te bepalen wat voor jouw project het meest geschikt is, ga je na wie jouw doelgroep en potentiële crowd is. Zijn ze Nederlands of internationaal? Voor hen moet je projectpagina en de website makkelijk te begrijpen zijn.

Niche van het platform

Ieder platform richt zich op een bepaalde niche projecten, zoals kunst en cultuur, journalistiek, goede doelen, lokale projecten, grote bedrijven of sport. Kies dan ook het platform dat bij de discipline van jouw project aansluit. Onderaan dit artikel vind je een lijst van enkele platforms per discipline.

Betaalmethoden

Wat erg belangrijk is voor het slagen van je campagne is dat er eenvoudig gedoneerd kan worden! Als dit niet gemakkelijk gaat zullen donateurs van hun donatie afzien. Ga dus na uit welk land je potentiële donateurs (zoals vrienden of samenwerkingspartners) afkomstig zijn en of voor hen de geschikte betaalmethoden aanwezig zijn op het platform.

Crowdfundingmodel

De manier waarop jij je doelbedrag krijgt uitbetaald verschilt per platform. Bij sommige platforms geldt een donatie als een pure gift, een aandeel of een kleine lening. Dit kan betekenen dat je bij het ene platform het opgehaalde doelbedrag krijgt uitbetaald en dat je bij het andere platform een lening aangaat bij je donateurs. Ook kan het zijn dat een campagne pas slaagt als je het totale doelbedrag hebt opgehaald of een bepaald percentage daarvan, maar het kan ook zijn dat je het opgehaalde bedrag sowieso krijgt uitbetaald. Lees dus goed de voorwaarden van de crowdfunding door!

Vormgeving

Ieder platform heeft een eigen uitstraling. Sommige platforms zijn basic, terwijl de andere juist aanspoort om nog even langer rond te kijken of een blog te lezen. Denk dus ook na over waar jouw project het beste tot uiting komt.

Overzicht van diverse crowdfundingplatforms

Kunst en cultuur

Voordekunst (Nederland en België / Voor kunst, cultuur en creatie)
Kickstarter (Internationaal / Creative projecten)
Indiegogo (Internationaal / Creative projecten / Het verschil met Kickstarter)
Ulule (Internationaal / Creatieve, innovatieve en gemeenschapsgerichte projecten)
Kisskissbankbank (Internationaal / Creatief en innovatief)

Events

Live on Demand (Internationaal / Live events)

Educatie

Geef Onderwijs (Nederland / Educatieve initiatieven)

Lokaal

Voorjebuurt (Nederland / Projecten in je buurt, stad of dorp)

Lening

Lendico (Internationaal / Peer-to-peer leningen)
Lendex (Nederland / Crowdlending)

Overige

1%Club (Nederland / Maatschappelijke projecten)

 

Kijk voor een uitgebreider overzicht op de website van Douw&Koren

 

Ella Kuijpers

Swinging fundraiser

Tijdens haar interdisciplinaire letterenstudie Algemene Cultuurwetenschappen specialiseerde Ella zich in de kunstdisciplines muziek, fotografie, architectuur en ook filosofie. Nu studeert zij de Master Cultural Economics and Entrepreneurship aan de Erasmus Universiteit. Ella is gek op disco en zingt graag Michael Jackson, experimentele muziek en Lianne la Havas.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>