Stappenplan: Schrijf je in als muziekondernemer bij de Kamer van Koophandel

Het is verstandig je in te schrijven bij de KvK

Als je als zelfstandige artiest wilt gaan werken of je hebt net besloten om je eigen muziekonderneming te beginnen, dan is het verstandig je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). In principe moet iedereen, die zijn eigen onderneming of bedrijfje heeft, zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je hebt volgens de wet een eigen onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen met het idee om winst te maken. Je kunt meer uitleg hierover lezen op de KvK-website.

Via deze website kun je ook online het inschrijfformulier alvast invullen. Ze vragen hier algemene informatie over je bedrijfje, zoals hoeveel winst je verwacht, wat je bedrijfsnaam zal zijn en wat voor diensten of goederen je precies gaat leveren. Denk je vooral optredens te gaan geven of ga je vooral albums verkopen? Misschien geef je wel muziekles of hoop je dit te kunnen geven? Alles wat je invult hoeft nog niet helemaal te kloppen, want je registreert deze gegevens pas definitief tijdens je eerste afspraak voor je inschrijving.

Maak een afspraak

De tweede stap is het plannen van een afspraak bij een KvK-kantoor. Er zijn genoeg kantoren en op de website kun je gemakkelijk vinden of er eentje bij jou in de buurt zit. Zoek via de online agenda welke dag en tijdstip het beste voor jou uitkomt en plan een afspraak. Uiteraard kun je ook bellen om een afspraak te maken.

Zodra je de afspraak hebt gemaakt en het is zover, vergeet dan niet je paspoort of ID-bewijs mee te nemen. Een medewerker van de KvK zal je te woord staan, alles voor je registreren en eventuele vragen beantwoorden. Tijdens deze afspraak kun je nog de bedrijfsnaam of andere gegevens veranderen. Als er bepaalde dingen nog niet duidelijk zijn, zoals een juiste omschrijving van je muzikale werkzaamheden, kun je dit ook ter plekke met de medewerker bespreken.

De kosten en een eventueel uittreksel

De inschrijving kost eenmalig 50 euro en je kunt een uittreksel erbij kopen voor 15 euro. Een uittreksel is een bewijs van inschrijving en vele groothandels, banken of verhuurbedrijven zullen hierom vragen. Als je verwacht alleen maar freelance werkzaamheden te gaan doen, dan is een uittreksel op zich niet noodzakelijk, maar als je bijvoorbeeld een opname studio wilt openen en je gaat hiervoor een huurcontract aan, dan is het wel verstandig om een uittreksel aan te schaffen. Dit kun je eventueel ook overleggen met de medewerker tijdens je afspraak.

Sarah Mulders

Blogger

Sarah is een creatieve duizendpoot. Ze speelt klassieke piano vanaf haar 8ste, zingt en schrijft haar eigen nummers op gitaar, heeft sinds 2015 haar eigen auteursbedrijf opgericht en onlangs heeft ze ook haar eerste boek uitgebracht. Na bijna 10 jaar reizen en werken als duiklerares op verschillende tropische oorden, heeft ze nu besloten zich in te zetten voor Musicly. Ze kan eindelijk haar passie voor muziek en schrijven combineren, maar nog belangrijker: anderen hiermee helpen!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>