Checklist: Als muziekondernemer een factuur opstellen

Het is zover! Je optreden is achter de rug, je hebt een album verkocht of je hebt misschien een maand lang muziekles gegeven. Je mag een uitbetaling aanvragen en ook als artiest moet je hiervoor een factuur schrijven. Een ‘factuur’ is een ander woord voor een ‘rekening’ die je gebruikt om betaald te krijgen voor jouw geleverde goederen of diensten. Het is belangrijk dat je factuur duidelijk is, voorzien is van alle verplichte informatie en aan alle wettelijke eisen voldoet.  Musicly heeft een voorbeeldfactuur voor je opgesteld die je onderaan deze pagina kunt downloaden.

Eisen waaraan een factuur moet voldoen

 • Jouw naam, bedrijfsnaam en adres van jouw bedrijf
  Meestal bovenaan rechts
 • Naam en adres van je opdrachtgever/ klant
  Meestal bovenaan links
 • KvK-inschrijfnummer
 • Btw-nummer
 • Factuurnummer
  Dit is een uniek volgnummer dat ook handig is voor je eigen administratie. Je eerste factuur van dit jaar kan bijvoorbeeld dit nummer hebben: 2016001 (het jaartal en dan een opeenvolgend nummer erachter) en de volgende: 2016002.
 • Datum waarop de factuur is gemaakt
 • Omschrijving geleverde goederen en/of diensten
 • Hoeveelheid goederen en/of diensten (of aantal uren
 • Datum van geleverde goederen en/of diensten
 • Bedrag exclusief btw
 • Bedrag inclusief btw
 • Betalingstermijn
  Volgens de Nederlandse wetgeving moet een factuur binnen een maand betaald zijn, maar veel ondernemers geven de voorkeur aan een termijn van twee weken. Je mag dit zelf aangeven onderaan de factuur.
 • Jouw rekeningnummer

Raak je facturen nooit kwijt

Een factuur moet in principe opgenomen worden in je administratie. Dit kan digitaal in een mapje op je computer of in een papieren map. De facturen (of je complete administratie in feite) moeten volgens de wet 7 jaar lang bewaard worden. Als je jouw facturen bewaart in een folder op je computer, zorg er dan ook voor dat je een goede back-up van je bestanden maakt en deze bewaart op een harde schijf.

Belastingzaken voor muziekondernemers en artiesten

Er zijn speciale belasting regelingen voor muziekondernemers. Op de website van de belastingdienst kun je hier meer over lezen. Soms hoef je namelijk geen BTW te betalen over je inkomsten, maar dit is wel afhankelijk van jouw situatie. Voor meer uitgebreide informatie hierover, lees dan dit document goed door.

In je factuur staat het bedrag dat je graag uitbetaald wilt krijgen. Vergeet niet om beide bedragen erin te zetten. Dus zowel het bedrag exclusief als het bedrag inclusief btw. Misschien hoef je in jouw situatie geen btw te betalen. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien ben je jonger dan 21, dan hoef je geen btw te betalen of jouw btw wordt verlegd naar je opdrachtgever. Dit kan in sommige situaties ook voorkomen. Zorg er voor dat je dit in je factuur erbij schrijft.

Musicly heeft twee templates van facturen voor je toegevoegd die je gratis kunt downloaden. Voor verdere vragen over het opstellen van een factuur; laat gerust een berichtje achter en wij zullen ons best doen om jouw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden!

TIP: Exporteer jouw factuur altijd in PDF formaat voordat je het opstuurt zodat niemand jouw gegevens kan frauderen.

Sarah Mulders

Blogger

Sarah is een creatieve duizendpoot. Ze speelt klassieke piano vanaf haar 8ste, zingt en schrijft haar eigen nummers op gitaar, heeft sinds 2015 haar eigen auteursbedrijf opgericht en onlangs heeft ze ook haar eerste boek uitgebracht. Na bijna 10 jaar reizen en werken als duiklerares op verschillende tropische oorden, heeft ze nu besloten zich in te zetten voor Musicly. Ze kan eindelijk haar passie voor muziek en schrijven combineren, maar nog belangrijker: anderen hiermee helpen!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>