Rondkomen van muziek; een kwestie van gewoon doen

Micha Molthoff, violist en componist, gelooft dat iedereen kan rondkomen van zijn muziek als je er maar helemaal voor gaat en jezelf laat zien. Geïnspireerd door onder andere the Beatles en afgestudeerd aan het Conservatorium voor klassieke viool, schrijft en componeert hij nummers in samenwerking met bekende muzikanten, waaronder de Vlaamse pianist Ivo de Greef en de internationale rockdrummer Juan van Emmerloot. Micha weet als geen ander hoe lastig het leven van een muzikant kan zijn, maar weet ook precies hoe je daarmee om kunt gaan.

Rondkomen van muziek
Micha Molthoff – Fotograaf: Allard Willemse

Wanneer begon je met vioolspelen?

Ik voelde me al heel vroeg aangetrokken tot de viool. Ik stond vooral te popelen om er eentje te krijgen, want ik vond het instrument zo mooi. Toen ik ongeveer zeven jaar was, begon ik met de eerste vioollessen. Ik kreeg van huis uit mee dat als je iets doet je er ook heel serieus mee bezig moet zijn. Dat deed ik. Toen ik naar de middelbare school ging, had ik wat minder tijd, maar uiteindelijk ben ik afgestudeerd aan het conservatorium voor klassiek viool.”

Als ik iets wil, dan kan het ook”

Sinds wanneer kom jij rond van muziek?

Het lukte eigenlijk altijd wel om rond te komen van muziek maken. In het begin was het wel gemakkelijker, want toen had ik nog geen koophuis, geen twee kinderen of een auto. Hoe dan ook weet ik me altijd wel goed te redden met weinig inkomsten, vooral omdat ik er gewoon plezier in heb. Ik denk altijd; als ik iets wil, dan kan het ook.”

Wat was je eerste betaalde opdracht?

Mijn eerste professionele en langere opdracht was voor het Amsterdamse Bostheater waar ik optrad met mijn toenmalige strijkkwartet. Het Amsterdamse Bostheater is een openluchttheater in het Amsterdamse bos en het publiek bestaat uit mensen die gewoon lekker aan het picknicken zijn tijdens de optredens. De eerste opdracht is heel belangrijk, want het zet vaak een enorme stempel op de rest van je carrière. Ik kwam hierdoor in een netwerk van de muziektheater wereld terecht. Dit was ontzettend leuk.”

Ik denk dat het in de muziekwereld uiteindelijk gaat om de inhoud die je aanbiedt”

Hoe kreeg je deze opdracht?

Ik geloof er heel erg in dat je aandacht trekt met de dingen die je maakt, de muziek die je maakt. Een goed zelf geproduceerd muziekstuk levert veel meer op dan een vlotte babbel. Althans, dat is wat ik geloof uit eigen ervaring. Ik rol meestal gewoon ergens in door middel van van alles uit te proberen en veel te communiceren met mensen.

Ik denk dat het in de muziekwereld uiteindelijk gaat om de inhoud die je aanbiedt. En deze persoonlijke inhoud wil je graag delen. Je kunt dingen alleen delen als je het gewoon doet. Dat is het geheim van alles; gewoon doen. Als je lang genoeg iets doet, ongeacht wat dit precies is, dan wordt je er steeds beter in. Dit is logisch. Er is nooit iemand goed geworden van een beetje werk verrichten. Alle grote sterren hebben er altijd hard voor gewerkt.”

Waarom denk je dat veel muzikanten er zoveel moeite mee hebben om rond te kunnen komen?

Ik geloof dat heel veel mensen te lang twijfelen voordat ze iets doen, en dat heel veel mensen denken dat ze niet goed genoeg zijn of dat het product niet goed genoeg is. Je kunt lang wachten op het gevoel dat het ‘goed genoeg’ is, maar dit gevoel komt misschien wel nooit. Als je weet wat je wilt en dit tegen iedereen zegt, dan komen er vanzelf dingen naar je toe. Dat geloof ik. Mijn tip is; probeer gewoon van alles uit, al weet je niet wat de uitkomst ervan is. Twijfel niet te lang, maar neem meer actie.

Naast dat ligt het ook aan de opleidingen. Je leert niet op het conservatorium hoe je geld kunt verdienen als muzikant of hoe je aan werk kunt komen; je leert alleen maar hoe je goed viool kunt spelen. Je moet alles zelf uitzoeken en dit is lastig voor veel muzikanten.”

Wacht niet op inspiratie, maar blijf in beweging!”

Heb je ooit andere baantjes moeten nemen om rond te kunnen komen?

Nee! Ik heb nooit andere baantjes gehad. Mijn voordeel was dat ik nooit te hoge eisen stelde aan mijn inkomsten. Ik kon rondkomen van weinig, want ik ben tevreden met weinig. Het was natuurlijk niet altijd gemakkelijk, maar toen zei een vioolleraar een keer tegen mij: ‘Je kunt zoveel leerlingen vinden als je wilt’. Ik geloofde hem dus ik ben op zoek gegaan. Ik had als doel genomen om twee leerlingen per dag te vinden, zodat ik elke dag genoeg geld had om boodschappen te doen. Dit lukte.”

Weet wat je maakt en maak heel veel dingen!”

Heb je nog meer tips voor muzikanten?

Wacht niet op inspiratie, maar blijf in beweging! Als muzikant bouw je zeg maar een soort conditie op. Je kunt niet af en toe iets proberen, je kunt beter iedere dag twee uurtjes muziek maken of iets produceren dan een keer in de zoveel tijd als je er inspiratie voor hebt. Als je er elke dag tijd aan besteed, komt er zeker iets moois uit.

Wacht ook niet te lang voordat je iets gaat delen. Vele creatievelingen zijn perfectionisten en denken altijd dat iets niet goed genoeg is. Dit is een valkuil dus pas hier mee op.

Verder is het goed om te weten waar je talenten liggen en wat jouw stijl is. Voor een goede marketing is het belangrijk om een eenduidige boodschap te hebben, anders kun je je product niet goed verkopen. Dus weet wat je maakt en maak heel veel dingen!”

Geloof in de kwaliteit van je werk en deel dit met de wereld”

Dan nog mijn laatste vraag. Je had het over jouw eigen unieke stijl, hoe ontdek je deze?

Als creatieveling ben je er niet om een toneelstukje uit te voeren, je bent er om jezelf te laten zien. Als je aan de slag gaat en echt dingen doet, dan kom je er vanzelf achter waar jouw talenten liggen en wat jouw eigen unieke stijl is. Als je uiteindelijk echt weet wie of wat je bent en wat je te bieden hebt, dan wordt dat vanzelf zichtbaar. Je kunt zoveel tijd steken in marketing en promotie, maar uiteindelijk gaat het om de inhoud van jouw muziek of spel. Je weet nooit wie er staat te luisteren en er is altijd een mogelijkheid die op je staat te wachten. En als laatste is het goed om in jezelf te geloven en te geloven in jouw kwaliteit.

“Geloof in de kwaliteit van je werk en deel dit met de wereld”

Als je meer wilt weten over Micha Molthoff, kijk dan ook eens op zijn website:

http://michamolthoff.com/

Sarah Mulders

Blogger

Sarah is een creatieve duizendpoot. Ze speelt klassieke piano vanaf haar 8ste, zingt en schrijft haar eigen nummers op gitaar, heeft sinds 2015 haar eigen auteursbedrijf opgericht en onlangs heeft ze ook haar eerste boek uitgebracht. Na bijna 10 jaar reizen en werken als duiklerares op verschillende tropische oorden, heeft ze nu besloten zich in te zetten voor Musicly. Ze kan eindelijk haar passie voor muziek en schrijven combineren, maar nog belangrijker: anderen hiermee helpen!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>