Hoe kom je als band op het podium? EKKO’s programmeur Eduard Versteege legt uit

Het boeken van een optreden kan een flinke klus zijn. Hoe pak je het aan en waar moet je aan denken? We vroegen het aan Eduard Versteege, programmeur van poppodium EKKO in Utrecht. Hij legt uit hoe je als band op het podium van EKKO terecht kunt komen. 

Eduard Versteege. Fotograaf: Paulus van Dorsten
Eduard Versteege. Fotograaf: Paulus van Dorsten

Wat programmeert EKKO Utrecht?

EKKO programmeert zo’n 100 shows per jaar, waarvan 70 uit het buitenland. Er blijven dus 30 shows over voor Nederlandse acts. Voorbeelden daarvan zijn Alamo Race Track, Bewilder en Indian Askin. Verder programmeer ik releaseshows van lokaal talent of een veelbelovende act.”

 

Er is veel meer vraag naar de kleinere, onbekendere acts

Wanneer ben je veelbelovend?

“Een indicatie is dat er interesse is vanuit festivals, clubs of radio. Bijvoorbeeld 3fm Serious Talent kan een duwtje in de goede richting zijn. Als je een boeker, een redelijk bekend label of management hebt kan dat ook aangeven dat je veelbelovend bent. Maar ook een hitje op Spotify, meespelen met de Popronde of een redelijk grote bandwedstijd winnen kan je helpen om een optreden te boeken. De boekingswereld is aan het exploderen dus er is veel meer vraag naar de kleinere, onbekendere acts.

EKKO is niet het kleinste podium (capaciteit 275 personen) dus je moet al een fanbase hebben. Daarnaast moet de muziek natuurlijk passen binnen het spectrum van EKKO. Als je die fanbase nog niet hebt zou ik adviseren om eerst te focussen op dB’s of ACU hier in Utrecht (capaciteit ongeveer 100 personen).”

Een supportshow? Is dat mogelijk in EKKO?

“In de eerste plaats moet je passen bij de hoofdact. Het helpt als je de act persoonlijk kent of hebt benaderd, ook al gaat het via hun label of boeker. Als zij achter je staan en je graag willen als support kan dat zeker helpen, en wie weet ook voor andere shows in Nederland. Als ik daarnaast het idee heb dat ik in Utrecht wat tickets kan verkopen op de naam van de support, zal ik daarmee akkoord gaan. Bands maken wel vaak de fout dat ze gewoon graag in EKKO willen spelen, ongeacht welke hoofdact er staat geprogrammeerd. Zorg er daarom voor dat je het meteen toespitst op een hoofdact waar je goed bij past en daar alles op gooit.”

Oké, ik speel in EKKO. Wat is de deal?

De meeste concerten gaan via je boeker, die dan een fee van Ekko krijgt, bovenop de gage die je als artiest of band krijgt. Hoe hoog die fee is heb je met je boeker afgesproken. Maar wat als je geen boeker hebt? Eduard legt uit:

“Vaak kiezen we ervoor om een beginnende band een bedrag te laten betalen als garantie voor ons. Bijvoorbeeld 500 euro voor het gebruik van de zaal en dan zijn de catering en dergelijke voor onze rekening. De band krijgt dan de opbrengst van de kaartverkoop. Of ik maak een 80/20 deal, wat betekent dat de band 80% krijgt van de kaartverkoop bij een bepaald minimum aan verkochte kaarten. Beide vormen stimuleren dat de band ook promotie gaat maken en bijvoorbeeld posters gaat plakken. Ze verdienen dan meer geld en verkopen misschien ook meer cd’s of shirts door het grotere aantal bezoekers. En wij als zaal zijn blij, want we verkopen meer drank. En wie weet komt de band dan nog eens terug. Commerciële verhuur blijft daarnaast ook altijd een optie, maar dat kost meer geld.”

Bouw aan je netwerk, zodat de bal kan gaan rollen

Heb je nog tips?

“Naast het feit dat je natuurlijk goede muziek moet maken kun je denken aan het spelen in kroegjes, lokale bandwedstrijden en het uitbreiden van je netwerk. Via dat netwerk kom je misschien aan een goed label of boeker die weer een groter netwerk heeft, waardoor de bal hopelijk gaat rollen!”

Ties Timmers

Blogger

Ties ondekte veel over de muziekwereld door zijn werk bij onder andere NPO Radio 6 en 3VOOR12/Utrecht. Hij programmeerde voor het SJU Jazzpodium en organiseert momenteel het Buurland festival, maakt radio op Stranded.fm en is game-host. Ook speelt Ties gitaar en krijgt altijd liedjes in zijn hoofd als mensen iets zeggen wat in een songtekst zit.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>