De winnares van de Beste Singer-Songwriter van Nederland 2015 deelt haar ervaringen

In 2015 nam Anna Rune deel aan de muziekwedstrijd De Beste Singer-Songwriter van Nederland (DBSSW). Dit bracht haar veel kansen en ze heeft er veel van geleerd. Waar moet je rekening mee houden als je meedoet en hoe kun je jezelf hierop voorbereiden? Anna deelt haar tips en ervaringen.

1557501_1765705026902129_1925938840_n (2)

Wat motiveerde je om deel te nemen aan DBSSW?

“Je kunt je publiek enorm uitbreiden. Tijdens de uitzendingen heb ik elke week aan tweehonderdduizend mensen mijn muziek kunnen laten horen. Het feit dat ik gewonnen heb, maakt niet veel verschil. Ik sta niet verder dan de andere deelnemers. We spelen allemaal verschillende soorten muziek en bij iedereen is er wel een publiek dat het fantastisch vindt. Maar als ik niet gewonnen had of mee had gedaan, had ik nu geen boeker of management die me bijvoorbeeld geholpen heeft om een videoclip en single op te nemen. Daar heb ik veel van geleerd.”

 

Maak een plan en neem DBSSW daarin mee

Wanneer ben je klaar om mee te doen aan DBSSW?

“Maak een album of EP voordat je meedoet. Op het moment dat je eruit ligt of wint moet je meteen dat album releasen of een single of demo opnemen. Je hebt namelijk een groot momentum, omdat zoveel mensen je naam kennen. Gebruik dat en alle connecties die je hebt opgedaan. Onthoud die en gebruik ze om je muziek te lanceren.
Zelf heb ik dat niet goed gedaan, want ik had niks nieuws toen DBSSW klaar was. Ik was te druk met live spelen! Op de dag van de finale had ik ‘That’s Life’ moeten opnemen en direct moeten uitbrengen. Kortom, maak een plan en neem DBSSW daarin mee.”

 

Wat deed je ter voorbereiding op DBSSW?

“Qua schrijfwerk had ik geen nummers klaarliggen, maar wel heel veel losse ideetjes en muzikale riffs. Je weet dat je sowieso een liedje moet schrijven voor een dierbare, dus dat kan je voorbereiden. ‘Voor wie kan ik een nummer schrijven en wat ga ik zeggen over die persoon?’ Die vraag heb ik zeker voorbereid toen ik wist dat ik bij de laatste dertig deelnemers zat voor de eerste uitzending. Naast deze voorbereiding is ook je bandnummer al klaar. Dat moet namelijk drie weken van te voren af zijn, zodat het gearrangeerd kan worden voor de band. Verder had ik maar twee dagen per nummer de tijd om te schrijven. Je krijgt geen week, wat wel zo lijkt in de uitzending!”

 

Het is perfect; ik ben een happy camper!

Zaten er nadelen aan je deelname?

“Ik heb geen enkel nadeel ondervonden. Het was heel tof om te doen! Ik heb altijd mijn eigen muziek mogen maken, een tijdje in Berlijn gezeten, super leuke muzikanten ontmoet, in Paradiso gespeeld en de hele zomer op festivals (o.a. Sziget) gestaan. Nu kan ik in alle rust met een management en boeker werken aan een plaat en geld sparen door heel veel te spelen. Het is perfect; ik ben een happy camper.”

 

Het imago van DBSSW; blijf je er aan vastzitten en is dat erg?

“Ik ben wel nog steeds ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’, maar het geluk is dat het programma een positieve nasmaak heeft in Nederland. Mensen zien het als kwaliteit. Ik draag die titel dan ook met trots. Na mijn deelname ben ik een lespraktijk gestart en heb in de advertentie ‘Les van De Beste Singer-Songwriter’ gezet. Ik kreeg direct veel aanmeldingen. Je moet dat natuurlijk gebruiken.”

 

Heb je tips voor anderen?

● Doe mee als het concept jouw carrière ten goede komt, ook het beeld dat het schept van jou;
● Zorg dat je een toekomstplan hebt waar DBSSW een belangrijk onderdeel van is;
● Breng een single, EP of album uit direct na je deelname;
● Houd je connecties bij. Schrijf de namen en telefoonnummers op van iedereen die je ooit ontmoet, zelfs de promotor van de allerkleinste bar. Wees daarnaast altijd vriendelijk tegen iedereen die je tegenkomt.

 

Heb je deelgenomen aan andere wedstrijden?

“In 2011 heb ik meegedaan aan de Kunstbende in de categorie muziek, maar daar heb ik helemaal niks aan gehad. Ik mocht toen gaan opnemen in een studio, maar de producer paste niet bij mij. Als je een winnaar een goede prijs wil geven dan geef je ze een budget om in de studio te kunnen kruipen, zodat ze zelf een studio en producer kunnen kiezen.

Ik heb ook aan Imagine Jeugd & Muziek meegedaan. Daar heb ik toen de SABAM-prijs gewonnen. Dat is een geldprijs om een demo op te nemen en een kleine tour door Zweden te maken. Daar heb ik veel van geleerd en daar komt ook mijn artiestennaam vandaan: ik stond op het blaadje van de presentator naast de Zweedse artiest Rune en die kondigde me per ongeluk aan als Anna Rune!”

 

En The Voice?

“Ik ben vier keer gevraagd voor The Voice van Vlaanderen, maar ik haakte af op het feit dat je altijd covers zingt. Ik wilde namelijk mijn eigen muziek naar buiten brengen. Stel dat je bij The Voice vijfde wordt, dan heeft niemand je eigen muziek gehoord. Ik denk niet dat ik daarmee optredens zou kunnen boeken. Bovendien ben ik geen zangeres, maar een songwriter. The Voice past dus niet bij mijn profiel en daarmee niet in mijn plan.”

 

Kies zelf met wie je gaat samenwerken

Wanneer is het wel verstandig om aan The Voice mee te doen?

“Als je geen eigen nummers schrijft, wel goed kan zingen en een goede ondernemer bent die weet wat hij met zijn connecties kan doen. Maar als je wint, ga dan nooit voor een platencontract, zodat je zelf nog kunt kiezen met wie je samen gaat werken.”

 

Wat is je ultieme tip voor mensen die overwegen om deel te nemen aan een wedstrijd?

“Zorg dat het in je plan past, bereid je erop voor, kijk bij elke wedstrijd goed naar wat het oplevert en bestudeer eventuele contracten voordat je tekent en verzorg alle connecties die je opdoet!”

Ties Timmers

Blogger

Ties ondekte veel over de muziekwereld door zijn werk bij onder andere NPO Radio 6 en 3VOOR12/Utrecht. Hij programmeerde voor het SJU Jazzpodium en organiseert momenteel het Buurland festival, maakt radio op Stranded.fm en is game-host. Ook speelt Ties gitaar en krijgt altijd liedjes in zijn hoofd als mensen iets zeggen wat in een songtekst zit.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>