Nu subsidies afnemen beginnen muzikanten steeds vaker voor zichzelf. Een eigen bedrijf is echter niet altijd vrijheid blijheid, het brengt ook risico’s met zich mee. Voordat je een eigen bedrijf begint, is het daarom verstandig om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Musicly geeft jou een verhelderend overzicht.
Een eigen bedrijf beginnen als muzikant? De voordelen
Vrijheid
Deze staat bij velen op nummer één en dat is ook wel begrijpelijk. Veel mensen vinden het fijn om hun eigen tijd en dag in te delen. Het kan zijn dat je de ene dag wat meer energie hebt dan de andere. Je bent je eigen baas, dus je kunt zelf kiezen wanneer je hard of juist wat minder veel werkt. Bovendien kun je ook vakantie nemen wanneer je maar wil. Wie wil dat nou niet? De vrijheid van het ondernemerschap kan zeer kostbaar zijn. Bovendien is het gunstig voor artiesten die vanuit hun inspiratie werken, want inspiratie komt nu eenmaal niet elke dag. Zo kun je op inspiratievolle dagen urenlang doorwerken en het juist wat rustiger aan doen op de dagen dat je inspiratie op een laag pitje staat.
Creatief bezig zijn
Iedereen is geboren met een bepaalde hoeveelheid aan talenten en capaciteiten. Dit is voor iedereen anders, maar jij als muzikant, bent waarschijnlijk erg creatief. Als je een eigen bedrijf start, kun je al je creativiteit hierin kwijt. Niet alleen je muzikale creativiteit, maar ook een andere soort creativiteit. Als ondernemer moet je namelijk creatief kunnen bedenken hoe je dingen gaat aanpakken zoals; netwerken, promotieactiviteiten, het bouwen van een website, en ga zo maar door. Kortom; een eigen bedrijf geeft je de ruimte om nóg creatiever te zijn.
Afwisseling en uitdaging
Als je niet zo goed tegen routine kunt, dan is het runnen van een eigen zaak een ultieme oplossing. Het geeft veel afwisseling, want je bent voortdurend ergens anders mee bezig. Misschien soms met saaie dingen, zoals je bonnetjes ordenen en je facturen opstellen, maar er komt genoeg bij kijken zodat je nooit verveeld zult raken. Deze uitdaging houdt het spannend en hierdoor heeft het ook iets avontuurlijks. Hou jij van afwisseling? Ben je wel een beetje avontuurlijk? Dan is ondernemen zeker iets voor jou.
Onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor alles wat je doet. Je moet zelf netwerken opbouwen en misschien zelfs je eigen werknemers vinden die voor jou gaan werken. Je bent geheel verantwoordelijk voor jouw eigen product, je bepaalt zelf hoeveel uren je wilt werken en hoeveel je wilt verdienen. Bovendien kun je zelf al je eigen eindbeslissingen nemen, want er is niemand die je op je kop geeft of je in de gaten houdt. Dit alles kan jou een bijzonder gevoel van waardering geven. De kans om veel geld te verdienen als ondernemer is uiteindelijk een stuk groter dan als je ergens in loondienst werkt. Dus als je onderneming op een gegeven moment goed draait; dan kun jij hier volop van profiteren!
“Proef de sfeer van het ondernemerschap en ontdek of het iets voor jou is”
Een aantal nadelen van muziekondernemer zijn
Risico’s en onzekerheid
Er zijn natuurlijk altijd nadelen te noemen. Als je helemaal niet van avontuur en risico houdt, dan kan het ondernemerschap soms zorgen met zich meebrengen. Je krijgt niet elke maand een vast bedrag gestort van je baas, soms heb je niet genoeg klanten en dus ook minder inkomsten. Hier moet je wel tegen kunnen.
Investering van tijd, geld en energie
Het duurt soms even voordat je er wat voor terugkrijgt en soms werk je meer dan dat je verdient. Je doet je administratie of je leest ’s avonds nog van alles door om jezelf op de hoogte te houden. Hiervoor krijg je misschien dan niet betaald, maar als het sowieso je passie is, zou je het dan echt zo erg vinden om hier extra tijd in te steken? Dat is misschien wel een goede vraag om jezelf te stellen.
Ziek zijn en pensioenregelingen?
Zaken zoals pensioen en verzekeringen moet je zelf regelen. Als je ziek bent word je niet uitbetaald en soms moet er geïnvesteerd worden in apparatuur, het huren van een pand, studio opnames of het kopen van nieuwe instrumenten.
Een eigen bedrijf runnen, past dit bij jou
Een eigen onderneming kan dus wat zorgen met zich mee brengen. Daarom probeert Musicly jou zo goed mogelijk te helpen in de eerste stappen naar het ondernemerschap. Investeringen die je doet kun je bijvoorbeeld later aftrekken van de belasting en extra uren die je besteedt aan je bedrijf kun je ook bijhouden, want die geven je juist weer belastingvoordelen.
Het is verstandig om voor jezelf na te gaan of een eigen zaak runnen echt bij je past en echt iets voor je is. De grote verantwoordelijkheid en extra tijd die je hierin steekt, kan ook voor stress zorgen en soms zelfs uitmonden in een burn-out. Dit wil je natuurlijk voorkomen! Probeer daarom naar wat bijeenkomsten te gaan voor ZZP’ers en praat met mensen die al hun eigen onderneming hebben. Of ga naar een open dag van de Kamer van Koophandel en loop er eens rond. Probeer de sfeer te proeven van het ondernemerschap en ontdek of het iets voor jou is. Weet je het daarna nog steeds niet zeker? Ga dan eerst als zelfstandige aan de slag. Als het je goed bevalt en je krijgt opeens veel klanten, dan kun je alsnog besluiten er helemaal voor te gaan.
Nooit meer terug in loondienst
Is zelfstandig ondernemerschap iets voor jou? Durf jij risico’s te nemen, hecht je veel waarde aan je eigen vrijheid en een eigen tijdsindeling? Voel jij veel voldoening als jij je ‘eigen ding’ doet? Ondanks de paar nadelen zeggen de meeste zelfstandigen die de sprong hebben gewaagd niet meer terug te willen naar een baan in loondienst. Wie weet kun jij dit ook ooit gaan zeggen!
Heb jij misschien al ervaring met het hebben van een eigen bedrijf? Mis je iets in dit artikel en wil je iets toevoegen? We horen graag je mening dus laat gerust een berichtje achter.